online-info - Posta Imre pszichológus, szaktanácsadó,

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:


Röviden az Online pszichológiai tanácsadásról

Az online módszer előnye a felhasználó számára:

-    mivel nincsen helyhez kötve, bárhonnan igénybe veheti, csak egy számítógép és internetkapcsolat szükséges hozzá. A pszichológusi rendelő gyakran messze van a lakástól, az odajutásnak anyagi és időbeli költségei is vannak. Az online módszer így költséghatékonyabb, és sokszor olcsóbb is, mint a személyes találkozások.
-    krízishelyzetben bármikor elérhető. Könnyen felkutatható s szinte azonnali segítséget képes nyújtani.
-    mivel megoldható, hogy a személyünket ne fedjük fel az idegennek számító terapeuta előtt, ezért könnyebben beszélünk a problémáinkról. Könnyebben létesíthetö a kapcsolat, ha nem kell elmenni otthonról, fáradtan buszozni, vagy egyszerűen csak ki szeretnénk próbálni, hogy milyen.
-    a beszélgetések, (chatelés) elmenthetők és bármikor újra lejátszhatók (pl DVDVideosoft ingyenes Skypevideo-felvétel programja). Ha időről időre visszanézi a terápiás üléseken történteket, sokat tanulhat meg önmagáról és személyes problémájának leküzdési módjairól, így lehetősége nyílik arra, hogy az adott problémát - mint egy "harmadik személy" -  kívülről is szemlélhesse.
-    hatékonyságában csak csekély mértékben marad el a személyes kapcsolatú módszertől.
-    lehetséges, hogy ránézésre az ön által elsöre kiválasztott szakember nem szimpatikus, vagy a kinézete emlékeztet valakire, akit nem kedvel. Az online módszerben ez egyáltalán nem okoz gondot. Online foglalkozások esetében a terapeuta-kliens kapcsolat minősége kevésbé jelentős a terápiás kimenetel szempontjából, mint a szemtől szembe helyzetekben.

Az előnyök mellett az online terápiás kapcsolat lehetséges hátrányai:
-    amikor az interneten keresgél, nagyon sok találatot kell átböngésznie, hogy az önnek megfelelő célszemélyt megtalálja.
-    sajnos aki szakembernek adja ki magát, az nem minden esetben az. Ha személyesen keresünk fel egy terapeutát, megkérhetjük, hogy igazolja a végzettségét, online kapcsolatnál erre nincs biztos módszer.
-    a számon tartott online terápiás honlapokon az etikai alapelvek és a felhasználási szabályok gyakran a kisbetűs részben vannak, ezért a megkeresésnél figyelemmel kell lennie arra, hogy egyértelmü és jogilag valamint erkölcsileg is önt felvállaló, szakembert válasszon.
-    a személytelenség miatt esetleg kevésbé érzi elkötelezve magát a terápia mellett, így könnyebben meg is szakíthatja azt, elveszítve ezzel a gyógyulásának-javulásának lehetöségét
-    még egy dolog amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Súlyosabb pszichés tünetek ilyen módon nem kezelhetők, és szükség esetén a pszichológus nem tud intézkedni.

Magyarországon az online terápia ma még nem annyira elterjedt, mint néhány más, fejlettebb országban, de némi keresgélés után itthon is megtalálhatja az önnek pontosan megfelelö pszichológus szakembert.


Ehhez szeretnék önnek hathatós segítséget nyújtani.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz